Avantajele externalizarii serviciilor de contabilitate – Ziberline Consulting

Avantajele externalizarii serviciilor de contabilitate

februarie 12, 2020 0
avantajele-externalizarii-serviciilor-de-contabilitate-46.jpg

Avantajele externalizarii serviciilor de contabilitate

In prezent, in economiile Europene si nu numai, tendinta generala este spre externalizarea serviciilor (outsourcing) de orice fel. Legislatia lor permite acest lucru si acest lucru se va intampla si se si intampla deja si la noi.
Unele dintre avantaje ale externalizarii serviciilor de contabilitate pot fi urmatoarele:
Costuri mai mici in cazul platii unui astfel de serviciu la o firma specializata decat in cazul angajarii cu carte de munca a unui contabil. Aici amintim faptul ca plata fortei de munca pentru un contabil bun, costa mai mult, salariile cerute de catre oameni care stiu meserie nu sunt mici. Totodata mai trebuie luate in calcul taxele si contributiile pe care angajatul si angajatorul le suporta, ceea ce influenteaza semnificativ costul salariilor.
Tot in categoria de costuri intra si faptul ca odata cu crearea unui loc de munca pentru un contabil angajat, acestuia trebuie sa i se puna la dispozitie si suportul tehnic si material pentru a-si desfasura activitatea, adica trebuie alocate resurse pentru achizitia unui birou, a unui calculator cu licentele aferente, soft de contabilitate, etc, costuri care nu sunt mici si care participa inpreuna cu costurile de salarii la impovararea societatii.
Raspunderea pentru serviciul prestat este suportat de catre societatea de contabilitate, in cazul externalizarii acestui serviciu, pe cand in cazul contractului de munca, raspunderea ii revine firmei, adica administratorului acestuia. Orice societate de contabilitate acreditata are in spate o polita de asigurare de risc profesional, iar in caz de litigiu aceasta polita poate fi accesata de beneficiarul serviciului de contabilitate. Pe cand in cazul unui contract de munca nu exista o garantie sau o asigurare pe care la o adica societatea sa o acceseze, mai ales ca la schimbarile legislative si la incertitudinea care exista in legislatia romaneasca, la multitudinea de legi si ordonante care abroga alte ordonante, s.m.d., este foarte putin probabil ca o persoana fizica angajata pe un post de contabil sa poata acoperi toata zona legislativa.
O societate de contabilitate serioasa are specialisti pe diferite domenii de fiscalitate care pot oferi solutii rapide si viabile intr-o anumita problema in care societatea ar trebui sa apeleze la o firma specializata, desi are departament intern de contabilitate. Aria in care societatea de contabilitate isi desfasoara activitatea este mult mai mare decat cea in care activeaza firma(adica firma de contabilitate are clienti din mai multe domenii de activitate), ceea ce face ca probabilitatea ca societatea de contabilitate sa se mai fi intalnit cu problema fiscala sau contabila la care firma cauta o solutie de rezolvare sa fie foarte mare.
Suportul tehnic pe care societatea de contabilitate o poate acorda in orice moment companiei , fara alte costuri suplimentare . Aici intra asistenta data de firma de contabilitate in cazul unui control fiscal, a unui control de la ITM, etc, fara ca societatea sa fie nevoita sa mai aloce resurse suplimentare in acest sens.
Disparitia riscului de fluctuatie de personal in cadrul departamentului de contabilitate, care dupa cum se stie este destul de mare in Romania, tot timpul exista angajati nemultumiti, dar mai exista si angajati carora nu le place sa munceasca si ca atare intr-un fel sau altul se ajunge la plecarea din firma, iar firma va trebui sa aloce alte resurse de timp si de bani pentru a face alte angajari.
Asigurarea continuitatii activitatii de contabilitate in sensul ca in cazul unei firme de contabilitate nu se pune problema de concediu medical sau de concedii neanuntate, etc, adica se elimina riscul in care contabilul poate absenta pe cand in cazul unui angajat acest risc este prezent tot timpul.
Rezilierea mai usoara a contractului de colaborare in cazul unei firme de contabilitate in cazul in care exista o nemultumire legata de aceasta, pe cand rezilierea unui contract de munca este mult mai dificil de facut si formalitatile sunt mai greoaie si nu lipsite de probleme pe care aceata concediere o poate cauza.
Increderea mai mare acordata de catre banci, creditori, actionari, stat, etc, adica de mediul extern al societatii,  unor situatii sau rapoarte contabile realizate prin outsourcing decat celor realizate in-house, pentru ca se considera ca cei ce realizeaza aceste servicii sunt persoane independente de firma si ca atare nu sunt influentabile sau nu pot fi influentate de eventuale fraude care se pot intampla in societate.
Relatia cu firma de contabilitate este tinuta de obicei de catre administratorul firmei sau de catre unul dintre asociati, disparand astfel riscul scurgerilor de informatii confidentiale, risc care in cazul unui angajat contabil exista intodeauna, cel mai frecvent caz fiind acela al confidentialitatii salariilor dintre angajatii aceleiasi firme.
Pe langa aceste avantaje, dar fara a ne limita numai la acestea,  mai trebuie tinut cont de specificul fiecarei firme in parte, a fiecarui gen de activitate pe care aceasta o desfasoara, iar in luarea deciziei in ceea ce priveste acest pas(de externalizare), trebuie analizate amanuntit si dezavantajele pe care externalizarea o poate genera.
Nu numai avantajele conteaza, mai sunt si alti factori care trebuie luati in calcul, dar in mare parte o externalizare a oricarui serviciu, nu numai cel de contabilitate ci si cel de transport de exemplu,  poate fi un pas important si de bun augur pe care societatea o poate face pentru ca viitorul ei sa arate mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Contact

SEDIU : Str. Cetatii, Nr.331A, Et. 1, Ap 8 Loc. Floresti, Jud: Cluj COD:407280


0743-144.011 | 0364-153.193


office@ziberline.ro

Politica Cookie
Politica de confidentialitate

Site realizat de Global Marketing IT

Partener Business Tot ce iubesc

Certificat de apreciere pentru Calitatea Serviciilor Oferite

Copyright Ziberline @ 2020. All rights reserved.