Contractul de conventie civila – Ziberline Consulting

Contractul de conventie civila

februarie 12, 2020 0
contractul-de-conventie-civila-51.jpg

Contractul de conventie civila

Contractele de conventii civile sunt o alternativa a contractelor de munca care se incheie in cazul unor activitati care au caracter ocazional, pur intamplator. In cazul in care activitatea profesionala este prestata cu regularitate este obligatoriu sa se intocmeasca contracte individuale de munca in functie de fiecare situatie in parte: cu norma intreaga sau partiala, pe perioada determinata sau nedeterminata. Persoanele fizice autorizate pot incheia contracte de conventii civile iar in mod exceptional si persoanele fizice neautorizate.

Particularitati ale contractelor de conventii civile:

  • nu exista rapoarte de subordonare, acesta fiind un risc destul de ridicat pentru intreprinzator deoarece beneficiarul venitului nu trebuie sa respecte conditiile de munca impuse de acesta;
  • beneficiarul venitului isi desfasoara activitatea unde doreste folosind baza sa materiala, cum ar fi locatia sau echipamentele de lucru. Riscurile specifice activitatii desfasurate sunt asumate de catre persoana care desfasoara activitatea;
  • beneficiarul venitului poate sa isi desfasoare activitatea pentru mai multi clienti;
  • flexibilitatea programului de munca – nu exista un program de munca dar nici nu sunt clauze referitoare la concediul de odihna sau incapacitatea temporara de munca;
  • conventia civila poate avea ca si obiect fie capacitatea intelectuala fie prestatia fizica a beneficiarului venitului.
In cazul incheierii unui contract de conventie civila cu o persoana fizica autorizata, intreprinzatorul trebuie sa isi indeplineasca obligatiile referitoare la declararea si plata acestor contracte fara a avea obligatii referitoare la retinerea la sursa a impozitului pe venit. Venitul obtinut in urma contractelor de conventii civile se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente iar persoana care inregistreaza aceste venituri are obligatia de a le declara si de a achita impozitul aferent acestora.

In cazul incheierii unui contract de conventie civila cu o persoana fizica neautorizata intreprinzatorul trebuie sa retina impozitul pe venit, veniturile obtinute in urma acestui contract facand parte din categoria “Alte venituri”. O caracteristica aparte a acestui contract consta in faptul ca se datoreaza CASS daca conventia civila este incheiata cu o persoana fizica care nu obtine venituri din urmatoarele categorii: salarii sau venituri asimilate salariilor, pensii, venituri rezultate din asocierea cu o persoana juridica, indemnizatii de somaj, pentru cresterea copilului sau de ajutor social, activitati independente sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. In cazul in care se datoreaza CASS intreprinzatorul nu trebuie sa il retina, valoarea CASS urmand sa fie stabilita de catre organele fiscale prin decizia de impunere anuala. Aceste activitati nu trebuie sa aiba caracter de continuitate, in caz contrar persoana fizica avand obligatia de autorizare si  inregistrare fiscala.

Inainte de intocmirea unui contract de conventie civila este recomandat sa discutati cu persoana care va ofera servicii de contabilitate Cluj, adica contabilul dvs. sau sa optati pentru o discutie cu reprezentantul unui firme care ofera servicii externalizate contabilitate, pentru cele mai bune sfaturi in stabilirea exacta a clauzelor contractului.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Contact

SEDIU : Str. Cetatii, Nr.331A, Et. 1, Ap 8 Loc. Floresti, Jud: Cluj COD:407280


0743-144.011 | 0364-153.193


office@ziberline.ro

Politica Cookie
Politica de confidentialitate

Site realizat de Global Marketing IT

Partener Business Tot ce iubesc

Certificat de apreciere pentru Calitatea Serviciilor Oferite

Copyright Ziberline @ 2020. All rights reserved.