Cum se compenseaza orele suplimentare? – Ziberline Consulting

Cum se compenseaza orele suplimentare?

februarie 12, 2020 0
cum-se-compenseaza-orele-suplimentare-57.jpg

Cum se compenseaza orele suplimentare?

Conform Codului Muncii orele prestate in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal prevazut in contractul individual de munca, sunt considerate ore suplimentare.

Legislatia in vigoare prevede faptul ca salariatii incadrati cu norma intreaga, respectiv 8 ore de munca pe zi, intr-o saptamana trebuie sa presteze 40 de ore de munca. Tinerii cu varsta pana la 18 ani pot fi incadrati doar cu 6 ore de munca pe zi, respectiv 30 de ore pe saptamana. In functie de domeniul de activitate al angajatorului se poate face si o repartitie inegala a timpul de munca, dar fara a depasi durata maxima de 40 de ore pe saptamana.

Munca prestata care adunata insumeaza mai mult decat orele mentionate mai sus, conform codului muncii art. 120 alin. (1), sunt considerate ore suplimentare. Tot art. 120 alin (2) precizeaza faptul ca munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 114 al Codului muncii stabileste ca durata maxima a timpului de munca intr-o saptamana nu poate depasi 48 de ore, inclusiv orele suplimentare. Exceptie de la aceasta regula se poate face cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Pentru anumite domenii de activitate sau profesii (cum ar fi constructiile), prin contractele colective de munca, se poate prelungii aceasta perioada de referinta, cu conditia sa nu depaseasca 6 luni calendaristice.

Tinerii cu varsta de pana la 18 ani si salariatii incadrati cu timp partial de lucru nu pot presta ore suplimentare, decat in cazurile de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora, conform art. 124 si art. 105 alin (2) lit. c) din Codul Muncii.
Orele suplimentare se pot compensa prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendarstice dupa efectuarea acestora. Asadar salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Acestea fiind prevazute de catre art. 122 alin. (1) si (2) din Codul muncii.

Conform art. 123 din Codul muncii, in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in urmatoarele 6o de zile calendaristice, conform prevederilor articolului mentionat anterior, orele suplimentare vor fi platite prin adaugarea unui spor corespunzator cu durata acesteia la salariul cu care este incadrat. Sporul pentru orele suplimentare se negociaza in cadrul contractului colectiv de munca, sau dupa caz, al contractului individual de munca, dar nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Pentru mai multe detalii firma noastra de contabilitate Cluj Napoca iti sta la dispozitie.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Contact

SEDIU : Str. Cetatii, Nr.331A, Et. 1, Ap 8 Loc. Floresti, Jud: Cluj COD:407280


0743-144.011 | 0364-153.193


office@ziberline.ro

Politica Cookie
Politica de confidentialitate

Site realizat de Global Marketing IT

Partener Business Tot ce iubesc

Certificat de apreciere pentru Calitatea Serviciilor Oferite

Copyright Ziberline @ 2020. All rights reserved.