
Factura Proforma – statutul ei in contabilitate
Factura proforma nu este un document reglementat de legislatia fiscala sau contabila, dar este foarte des utilizata in tranzactiile comerciale. Exista anumite societati care decid utilizarea proformelor ca instiintari de plata in avans pentru clientii carora le furnizeaza servicii sau le vand bunuri.
Factura proforma contine exact aceleasi elemente ca si factura fiscala, si anume: denumirea, datele de identificare fiscala si de plata ale vanzatorului/furnizorului si ale cumparatorului, data, denumirea produselor/serviciilor livrate/prestate, data scadenta, cantitatea si valoarea. Factura proforma in sine nu genereaza obligatii de plata pentru cumparator. Obligatiile de plata sunt datorate si calculate conform contractului incheiat intre cele doua parti. Daca factura proforma contine elemente care nu sunt mentionate in contract, anexe sau acte aditionale ale acestuia, cumparatorul nu are nicio obligatie suplimentara fata de furnizor.
Desi factura proforma nu reprezinta un document justifcativ pentru inregistrarea in contabilitate, aceasta poate furniza informatii utile contabilului in vederea planificarii cash flow-ului sau a realizarii estimarilor. De asemenea valoarea unei facturi proforme se poate folosi pentru crearea si inregistrarea in contabilitate a Notelor de receptie pentru bunurile primite in gestiune, dar doar in baza Avizului de expeditie cantitativ.
Factura proforma poate fi folosita pentru prezentarea produselor sau serviciilor oferita, fiind astfel ca o invitatie la cumparare. De asemenea proforma mai poate fi folosita in cazul unei instiintari de plata in avans pentru clientii carora urmeaza a li se vinde un bun/serviciu, dar cu care inca nu s-a semnat un contract, insa se doreste incasarea unui avans din valoarea produselor.
De multe ori factura proforma se trimite catre cumparator pentru a ii comunica pretul, detaliile produselor si detaliile necesare achitarii contravalorii acestora. De asemenea factura proforma poate fi folosita pe parcursul derularii unei colaborari. In acest caz factura proforma se emite ca o instiintare de plata cu data scadenta prevazuta in contract, astfel se poate evita emiterea facturilor fiscale, colectarea TVA-ului sau anumite costuri aditionale, in situatiile in care exista clienti rau platnici.
Proformele mai pot fi emise si in situatiile in care importatorul trebuie sa obtina licenta de import; in cazul in care este solicitata din partea bancii pentru perfectarea unui credit documentar sau in cazul in care trebuie indicata valoarea accizelor ce urmeaza a fi platite de catre cumparator in cazul produselor energetice livrate din antrepozite fiscale.
Ziberline este firma de contabilitate Cluj Napoca, formata din economisti cu experienta in activitatea financiar-contabila si management, dedicati meseriei lor si orientati spre succesul clientilor.