Facturile Fiscale – Anulare sau Stornare? – Ziberline Consulting

Facturile Fiscale – Anulare sau Stornare?

februarie 12, 2020 0
facturile-fiscale-anulare-sau-stornare-45.jpg

Factura fiscala este un document care certifica o vanzare/cumparare de marfuri sau prestarea unui serviciu si reprezinta unul dintre cele mai utilizate documente contabile.

Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, din 1 ianuarie 2007 regimul facturilor fiscale s-a schimbat, fiind valabile reglementarea stabilita de art.155 Cod Fiscal referitoare la facturi.
Anularea sau stornarea acestui tip de document sunt operatiuni de care fiecare intreprinzator se loveste macar o data in activitatea sa economica.

Tot mai multi agenti economici se confrunta cu neclaritati si confuzii atunci cand continutul facturilor trebuie modificat. Multi actioneaza dupa impuls, dupa cum le dicteaza constiinta sau partenerul de afaceri, fara a cunoaste in detaliu urmarile acestei decizii pripite. Inainte de a actiona, este recomandat sa solicitati sfatul contabilului sau firmei de contabilitate care va tine evidenta.

Ne propunem sa tratam in cele ce urmeaza cateva aspecte care clarifice diferenta dintre termenul de anulare si stornare, precum si situatiile in care cele doua operatiuni pot fi realizate, avand la baza articolul 159 alin. (1) din Codul Fiscal, care se refera la corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura.

ANULAREA FACTURII

In cazul in care o factura fiscala a fost emisa dar nu si transmisa catre beneficiar, acesta se anuleaza si se emite un nou document.

Anularea unei facturi presupune taierea tuturor exemplarelor cu o linie, cu mentiunea ANULAT pe fiecare in parte. In cazul in care se utilizeaza facturi in carnete legate, in cazul anularii, toate cele trei exemplare se capseaza impreuna, si se pastreaza in evidenta contabila, neinregistrandu-se in jurnalul de vanzari cu valoare, ca si celelalte facturi emise. Factura anulata va avea numar unic, neputand fi alocat vreunui unui alt document din carnetul respectiv.

Firma Contabilitate Cluj - Expert Contabil

STORNAREA FACTURII

Factura storno reprezinta solutia pentru corectarea informatiilor inscrise intr-o factura anterior emisa si care a fost deja inmanata clientului. Stonarea facturilor reprezinta o operatiune similara anularii, dar care presupune intocmirea unei alte facturi identice celei care se storneaza, dar cu toate valorile pe minus.

In cazul in care se constata de catre una din parti anumite erori mentionate pe factura fiscala initial emisa, se poate proceda dupa caz:
– se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul corectat, numarul si data acestuia, valorile cu semnul minus, precum si informatiile si valorile corecte;
– se emit doua documente – unul continand informatiile si valorile corecte si, concomitent, un alt document cu valorile cu semnul minus din documentul initial, in care se inscriu numarul si data acestuia.

Documentele de stornare se inregistrează in evidenta contabila, atat in jurnalul de vanzari la furnizor cat si in jurnalul de cumparari al beneficiarului, si vor fi preluate in deconturile si declaratiile intocmite pentru perioada in care a avut loc corectarea.

In acest caz, factura de stornare se capseaza impreuna cu factura care s-a corectat, prinzandu-se impreuna in dosarul de vanzari/cumparari. Pentru a scapa de eventuale explicatii in cadrul unui control fiscal, este recomandat ca impreuna cu cele doua facturi, sa se ataseze si un process verbal de explicatii, in care sa se mentioneze motivele stornarii.
Operatiile de anulare sau stornare a facturilor nu se aplica pe motiv de neplata a facturilor, daca marfurile si serviciile au fost deja livrate.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Contact

SEDIU : Str. Cetatii, Nr.331A, Et. 1, Ap 8 Loc. Floresti, Jud: Cluj COD:407280


0743-144.011 | 0364-153.193


office@ziberline.ro

Politica Cookie
Politica de confidentialitate

Site realizat de Global Marketing IT

Partener Business Tot ce iubesc

Certificat de apreciere pentru Calitatea Serviciilor Oferite

Copyright Ziberline @ 2020. All rights reserved.