Impozitarea venitului obtinut din vanzarea unui imobil – Ziberline Consulting

Impozitarea venitului obtinut din vanzarea unui imobil

februarie 12, 2020 0
impozitarea-venitului-obtinut-din-vanzarea-unui-imobil-55.jpg

Impozitarea venitului obtinut din vanzarea unui imobil

Piata imobiliara autohtona este intr-o continua dezvoltare, iar tranzactiile cu imobile sunt foarte adesea intalnite, poate si datorita simtului de proprietate dezvoltat al romanilor. Tinerii tind tot mai mult sa-si achizitioneze propriile locuinte in detrimentul inchirierii uneia, insa trendul se aplica si pentru antreprenori care prefera, daca situatia financiara le permite, achizitionarea propriului spatiu de birouri, necesar desfasurarii optime a activitatii.

Statul sustine vanzarea si achizitia de imobile si vine in sprijinul celor care vor dori sa-si achizitioneze un imobil prin reducerea sau chiar eliminarea impozitului datorat pentru veniturile obtinute din transferul dreptului de proprietate.

Daca pana acum se datora un impozit indiferent de valoarea tranzactiei, s-a introdus un plafon neimpozabil pentru toate transferurile a caror valoare nu depaseste 450.000 lei. Acest plafon neimpozabil este valabil atat pentru operatiunile care au ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor indiferent daca au teren aferent precum si a terenurilor  fara constructii.

Pentru transferurile dreptului de proprietate a caror valoare depaseste noul plafon neimpozabil, valoarea impozitului este de 3% si se va datora doar pentru valoarea care depaseste cei 450.000 lei.

De exemplu, daca are loc vanzarea unui apartament in valoare de 350.000 lei nu se datoreaza impozit aferent acestei tranzactii, valoarea tranzactiei fiind mai mica de 450.000 lei. In cazul vanzarii unui spatiu in valoare de 500.000 lei impozitul datorat va fi in valoare de 1.500 lei, acesta fiind calculat doar pentru diferenta de 50.000 lei care depaseste plafonul neimpozabil.

Contabilul dvs. sau firma cu care colaborati pentru servicii de contabilitate Cluj ii revine responsabilitatea calculului si declararii impozitului pe venit in cazul tranzactiei unui imobil.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Contact

SEDIU : Str. Cetatii, Nr.331A, Et. 1, Ap 8 Loc. Floresti, Jud: Cluj COD:407280


0743-144.011 | 0364-153.193


office@ziberline.ro

Politica Cookie
Politica de confidentialitate

Site realizat de Global Marketing IT

Partener Business Tot ce iubesc

Certificat de apreciere pentru Calitatea Serviciilor Oferite

Copyright Ziberline @ 2020. All rights reserved.