Noutati – Ziberline Consulting


Afla mai multe

facturile-fiscale-anulare-sau-stornare-45.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Factura fiscala este un document care certifica o vanzare/cumparare de marfuri sau prestarea unui serviciu si reprezinta unul dintre cele mai utilizate documente contabile.

Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, din 1 ianuarie 2007 regimul facturilor fiscale s-a schimbat, fiind valabile reglementarea stabilita de art.155 Cod Fiscal referitoare la facturi.
Anularea sau stornarea acestui tip de document sunt operatiuni de care fiecare intreprinzator se loveste macar o data in activitatea sa economica.

Tot mai multi agenti economici se confrunta cu neclaritati si confuzii atunci cand continutul facturilor trebuie modificat. Multi actioneaza dupa impuls, dupa cum le dicteaza constiinta sau partenerul de afaceri, fara a cunoaste in detaliu urmarile acestei decizii pripite. Inainte de a actiona, este recomandat sa solicitati sfatul contabilului sau firmei de contabilitate care va tine evidenta.

Ne propunem sa tratam in cele ce urmeaza cateva aspecte care clarifice diferenta dintre termenul de anulare si stornare, precum si situatiile in care cele doua operatiuni pot fi realizate, avand la baza articolul 159 alin. (1) din Codul Fiscal, care se refera la corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de factura.

ANULAREA FACTURII

In cazul in care o factura fiscala a fost emisa dar nu si transmisa catre beneficiar, acesta se anuleaza si se emite un nou document.

Anularea unei facturi presupune taierea tuturor exemplarelor cu o linie, cu mentiunea ANULAT pe fiecare in parte. In cazul in care se utilizeaza facturi in carnete legate, in cazul anularii, toate cele trei exemplare se capseaza impreuna, si se pastreaza in evidenta contabila, neinregistrandu-se in jurnalul de vanzari cu valoare, ca si celelalte facturi emise. Factura anulata va avea numar unic, neputand fi alocat vreunui unui alt document din carnetul respectiv.

Firma Contabilitate Cluj - Expert Contabil

STORNAREA FACTURII

Factura storno reprezinta solutia pentru corectarea informatiilor inscrise intr-o factura anterior emisa si care a fost deja inmanata clientului. Stonarea facturilor reprezinta o operatiune similara anularii, dar care presupune intocmirea unei alte facturi identice celei care se storneaza, dar cu toate valorile pe minus.

In cazul in care se constata de catre una din parti anumite erori mentionate pe factura fiscala initial emisa, se poate proceda dupa caz:
– se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul corectat, numarul si data acestuia, valorile cu semnul minus, precum si informatiile si valorile corecte;
– se emit doua documente – unul continand informatiile si valorile corecte si, concomitent, un alt document cu valorile cu semnul minus din documentul initial, in care se inscriu numarul si data acestuia.

Documentele de stornare se inregistrează in evidenta contabila, atat in jurnalul de vanzari la furnizor cat si in jurnalul de cumparari al beneficiarului, si vor fi preluate in deconturile si declaratiile intocmite pentru perioada in care a avut loc corectarea.

In acest caz, factura de stornare se capseaza impreuna cu factura care s-a corectat, prinzandu-se impreuna in dosarul de vanzari/cumparari. Pentru a scapa de eventuale explicatii in cadrul unui control fiscal, este recomandat ca impreuna cu cele doua facturi, sa se ataseze si un process verbal de explicatii, in care sa se mentioneze motivele stornarii.
Operatiile de anulare sau stornare a facturilor nu se aplica pe motiv de neplata a facturilor, daca marfurile si serviciile au fost deja livrate.


avantajele-externalizarii-serviciilor-de-contabilitate-46.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Avantajele externalizarii serviciilor de contabilitate

In prezent, in economiile Europene si nu numai, tendinta generala este spre externalizarea serviciilor (outsourcing) de orice fel. Legislatia lor permite acest lucru si acest lucru se va intampla si se si intampla deja si la noi.
Unele dintre avantaje ale externalizarii serviciilor de contabilitate pot fi urmatoarele:
Costuri mai mici in cazul platii unui astfel de serviciu la o firma specializata decat in cazul angajarii cu carte de munca a unui contabil. Aici amintim faptul ca plata fortei de munca pentru un contabil bun, costa mai mult, salariile cerute de catre oameni care stiu meserie nu sunt mici. Totodata mai trebuie luate in calcul taxele si contributiile pe care angajatul si angajatorul le suporta, ceea ce influenteaza semnificativ costul salariilor.
Tot in categoria de costuri intra si faptul ca odata cu crearea unui loc de munca pentru un contabil angajat, acestuia trebuie sa i se puna la dispozitie si suportul tehnic si material pentru a-si desfasura activitatea, adica trebuie alocate resurse pentru achizitia unui birou, a unui calculator cu licentele aferente, soft de contabilitate, etc, costuri care nu sunt mici si care participa inpreuna cu costurile de salarii la impovararea societatii.
Raspunderea pentru serviciul prestat este suportat de catre societatea de contabilitate, in cazul externalizarii acestui serviciu, pe cand in cazul contractului de munca, raspunderea ii revine firmei, adica administratorului acestuia. Orice societate de contabilitate acreditata are in spate o polita de asigurare de risc profesional, iar in caz de litigiu aceasta polita poate fi accesata de beneficiarul serviciului de contabilitate. Pe cand in cazul unui contract de munca nu exista o garantie sau o asigurare pe care la o adica societatea sa o acceseze, mai ales ca la schimbarile legislative si la incertitudinea care exista in legislatia romaneasca, la multitudinea de legi si ordonante care abroga alte ordonante, s.m.d., este foarte putin probabil ca o persoana fizica angajata pe un post de contabil sa poata acoperi toata zona legislativa.
O societate de contabilitate serioasa are specialisti pe diferite domenii de fiscalitate care pot oferi solutii rapide si viabile intr-o anumita problema in care societatea ar trebui sa apeleze la o firma specializata, desi are departament intern de contabilitate. Aria in care societatea de contabilitate isi desfasoara activitatea este mult mai mare decat cea in care activeaza firma(adica firma de contabilitate are clienti din mai multe domenii de activitate), ceea ce face ca probabilitatea ca societatea de contabilitate sa se mai fi intalnit cu problema fiscala sau contabila la care firma cauta o solutie de rezolvare sa fie foarte mare.
Suportul tehnic pe care societatea de contabilitate o poate acorda in orice moment companiei , fara alte costuri suplimentare . Aici intra asistenta data de firma de contabilitate in cazul unui control fiscal, a unui control de la ITM, etc, fara ca societatea sa fie nevoita sa mai aloce resurse suplimentare in acest sens.
Disparitia riscului de fluctuatie de personal in cadrul departamentului de contabilitate, care dupa cum se stie este destul de mare in Romania, tot timpul exista angajati nemultumiti, dar mai exista si angajati carora nu le place sa munceasca si ca atare intr-un fel sau altul se ajunge la plecarea din firma, iar firma va trebui sa aloce alte resurse de timp si de bani pentru a face alte angajari.
Asigurarea continuitatii activitatii de contabilitate in sensul ca in cazul unei firme de contabilitate nu se pune problema de concediu medical sau de concedii neanuntate, etc, adica se elimina riscul in care contabilul poate absenta pe cand in cazul unui angajat acest risc este prezent tot timpul.
Rezilierea mai usoara a contractului de colaborare in cazul unei firme de contabilitate in cazul in care exista o nemultumire legata de aceasta, pe cand rezilierea unui contract de munca este mult mai dificil de facut si formalitatile sunt mai greoaie si nu lipsite de probleme pe care aceata concediere o poate cauza.
Increderea mai mare acordata de catre banci, creditori, actionari, stat, etc, adica de mediul extern al societatii,  unor situatii sau rapoarte contabile realizate prin outsourcing decat celor realizate in-house, pentru ca se considera ca cei ce realizeaza aceste servicii sunt persoane independente de firma si ca atare nu sunt influentabile sau nu pot fi influentate de eventuale fraude care se pot intampla in societate.
Relatia cu firma de contabilitate este tinuta de obicei de catre administratorul firmei sau de catre unul dintre asociati, disparand astfel riscul scurgerilor de informatii confidentiale, risc care in cazul unui angajat contabil exista intodeauna, cel mai frecvent caz fiind acela al confidentialitatii salariilor dintre angajatii aceleiasi firme.
Pe langa aceste avantaje, dar fara a ne limita numai la acestea,  mai trebuie tinut cont de specificul fiecarei firme in parte, a fiecarui gen de activitate pe care aceasta o desfasoara, iar in luarea deciziei in ceea ce priveste acest pas(de externalizare), trebuie analizate amanuntit si dezavantajele pe care externalizarea o poate genera.
Nu numai avantajele conteaza, mai sunt si alti factori care trebuie luati in calcul, dar in mare parte o externalizare a oricarui serviciu, nu numai cel de contabilitate ci si cel de transport de exemplu,  poate fi un pas important si de bun augur pe care societatea o poate face pentru ca viitorul ei sa arate mai bine.

externalizarea-serviciilor-de-contabilitate-47.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Externalizarea serviciilor de contabilitate

Dupa cum se stie si in domeniul afacerilor, al economiei ca si in alte domenii de activitate, se fac tot mai multe studii si cercetari care au ca scop gasirea unui model de business, de comportament, de relationare, etc,  care sa fie perfect sau aprope perfect.  Au aparut tot mai multe studii care fac comparatii intre societati, intre diferite modele de afaceri, se stabilesc etaloane sau se configureaza modele de business moderne si asa zis eficiente.

Oricum am privi lucrurile, atat daca ne uitam  la societatile de succes din lume, cat si daca privim in „bucataria interna”  a societatii noastre, daca studiem modele enuntate de superspecialisti in domeniu, ajungem la concluzia ca o firma este cu atat mai rentabila cu cat poate face acelasi serviciu, produs, lucrare, etc, cu costuri mai mici, dar fara a renunta la calitatea serviciilor prestate, a produselor fabricate, etc.

Atat cercetarile si studiile, precum si realitatile din piata sau din diferite piete au aratat ca o firma este cu atat mai eficienta cu cat este mai specializata pe o activitate, pe un produs anume si nu incearca sa faca de toate. Aceasta in primul rand din prisma costurilor pe care le genereaza in cazul unui sau celulilalt model de business.

Din aceasta cauza o anumita societate, ca sa fie cu adevarat rentabila si eficienta, trebuie sa se specializeze doar in ceea ce stie ea sa faca si sa lase pe altii sa se ocupe de activitatile, serviciile, etc, care pentru ea sunt generatoare de costuri, cu alte cuvinte sa se externalizeze toate  serviciile pentru care trebuie sa aloce resurse materiale, financiare, de timp, etc., pentru a le putea realiza.

In aceasta categorie generatoare de costuri se incadreaza si serviciile de contabilitate si fiscalitate pe care societatea le poate realiza printr-un departament propriu, dar pentru care alocarea de resurse poate fi mult prea mare fata de rezultatul scontat.

Externalizarea serviciilor de contabilitate si fiscalitate in lumea dezvoltata nu este numai un simplu trend, este un stil de management, o necesitate cauzata atat de nevoile tot mai crescande ale companiilor pentru analize complexe ale activitatii lor, analize ce se finalizeaza in primul rand in in indicatori economici ce vor directiona viitoarele decizii de management, dar si de dinamicitatea schimbarilor din domeniul legislatiei financiar-contabile, o necunoastere completa a acesteia putand avea consecinte grave asupra stabilitatii companiei dumneavoastra.

Oricum se recomanda ca atunci cand se analizeaza posibilitatea sau probabilitatea de externalizare a unui serviciu, fie el si de contabilitate, trebuie puse in balanta atat avantajele cat si dezavantajele pe care le genereaza sau le poate genera aceasta externalizare, iar decizia sa se ia numai dupa ce s-a facut o analiza amanuntita in acest sens.


modificari-privind-incasarile-in-numerar-48.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Modificari privind incasarile in numerar

Incepand cu data de 1 august 2016 se modifica plafonul maxim, pe zi, pentru operatiunile de incasari in numerar de la persoane fizice.

In momentul de fata sunt interzise incasarile de la o persoana fizica cu valoare mai mare de 10.000 lei. Deasemenea sunt interzise si incasarile fragmentate de la o persoana pentru incasarile in numerar care depasesc suma de 10.000 lei. Pana acum suma care depasea plafonul de 10.000 lei era obligatoriu sa fie achitata prin transfer bancar.

Modificarea ce va intra in vigoare de la 1 august 2016 este valabila doar pentru organizatorii de nunti si botezuri. Acestia pot sa solicite ANAF aprobarea unui nou plafon de incasari. In cazul in care se doreste acest lucru tot ce trebuie sa faceti este sa depuneti documente justificative la ANAF prin care se arata ca veniturile realizate din desfasurarea acestui tip de evenimente depasesc acest plafon existent de 10.000 lei.

In etapa urmatoare angajatii ANAF analizeaza incasarile generate de acest tip de evenimente iar in termen de 15 zile de la data depunerii cererii de catre firma dvs., veti fi instiintati in legatura cu noul plafon stabilit. Aceasta decizie este valabila 1 an de la data comunicarii si se poate reinnoi.

Aceasta decizie poate fi modificata la cererea dvs. in eventualitatea in care nu va mai incadrati in acest plafon. In urma consultarii cu contabilul dvs. sau firma de contabilitate cu care colaborati veti putea lua cea mai buna decizie.

Aceasta noua modificare are loc ca urmare a Ordonantei de Urgenta nr. 32/2016 prin care se doreste imbunatatirea cadrului legal reglementat de Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar.


declaratia-088-o-noua-varianta-de-la-01-august-2016-49.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Declaratia 088, o noua varianta de la 01 August 2016

Ca urmare a solicitarilor primite din partea mediului de afaceri, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a emis Ordinul nr. 2048/2016 pentru modificarea Ordinului ANAF nr. 3841/2015 referitor la aprobarea modelului si continutului formularului 088 „Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA”, ordin care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 533 din 15 iulie si care a intrat in vigoare de la 01 August 2016.

O modificare esentiala consta in faptul ca se renunta la solicitarea formularului 088 atunci cand o societate comerciala isi schimba sediul social sau administratorii si/sau asociatii.

Declaratia 088 se completeaza si se depune la unitatile ANAF de catre persoanele impozabile, societati, infiintate in baza Legii 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care sunt supuse inmatricularii la registrul comertului astfel:

  • odata cu solicitarea inregistrarii in scopuri de TVA;
  • la cererea Fiscului, de catre firmele inregistrate in scopuri de TVA, atunci cand companiile prezinta risc fiscal.
Obligatia depunerii acestui formular, revine atat societatilor care depasesc plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei/an si au obligata de a se inregistra in scopuri de TVA, cat si in cazul in care societatile nu ating acest plafon, insa doresc sa se inregistreze in scopuri de TVA la infiintare sau ulterior, prin optiune.

In situatii mai sus enuntate, firmelor care trebuie sa completeze formularul 088 le vor fi cerute mai putine informatii ( doar 12 puncte justificate, in loc de 20) si documente justificative.

Declaratia 088 se va completa cu ajutorul programului informatic de asistenta pus la dispozitie de ANAF, care poate fi descarcat de pe site-ul institutiei.

Detalii complete privind completarea si depunerea declaratiei 088 puteti obtine de la contabilul dvs. sau de la firma de contabilitate cu care colaborati in ceea ce priveste evidenta contabila, intocmirea si depunerea declaratiilor financiar fiscale.


26-septembie-2016-termen-plati-anticipate-pentru-trimestrul-iii-2016-50.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

26 septembie 2016 – termen plati anticipate pentru trimestrul III 2016

Contribuabilii sunt obligati ca pe parcursul anui an calendaristic sa faca plati anticipate pentru impozitul pe venit, contributii de asigurari sociale si contributii de asigurari sociale de sanatate. Sunt scutite de plata acestor plati veniturile in cazul carora platile anticipate sunt efectuate prin retinere la sursa.

Termenul de plata pentru platile anticipate aferente trimestrului III anul curent este 26 septembrie 2016. Aceste plati se efectueaza in fiecare trimestru pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din trimestru.

Au obligatia de a face plati anticipate contribuabilii care obtin venituri din urmatoarele activitati:

  • Activitati independente. Sunt obligate sa achite platile anticipate persoanele juridice (II, IF, PFA) precum si persoanele fizice care obtin venituri din profesii liberale sau din drepturi de proprietate intelectuala. Pentru veniturile obtinute din activitati independente se fac plati anticipate aferente urmatoarelor contributii: impozit pe venit, contributia de a asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate.
  • Activitati agricole, silvicultura si piscicultura. Pentru veniturile care fac parte din aceste categorii se fac plati anticipate aferente impozitului pe venit si contributiilor de asigurari sociale de sanatate.
  • Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, fiind excluse de la aceasta categorie veniturile rezultate din arendarea bunurilor agricole si inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala. Se fac plati anticipate aferente impozitului pe venit si contributiilor de asigurari sociale de sanatate.
Sunt scutite de la efectuarea platii anticipate persoanele fizice care obtin venituri din activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, in cazul acestora platile anticipate se fac in doua transe egale: pana la data de 25 octombrie respectiv 15 decembrie.

Platile anticipate se pot face in numerar la trezoreria fiscala in raza caruia contribuabilii isi au domiciliul sau online, prin ordin de plata in contul trezoreriei.

Noi suntem de parere ca profesionistii contabili sunt cei care se asigura ca taxele si contributiile datorate de dvs. sunt achitate la timp. Cu o vasta experienta in domeniul financiar contabil, firma noastra de contabilitate va ofera servicii de contabilitate Cluj intr-o gama variata: servicii de consultanta, servicii de expertiza contabila, consultanta si asistenta economico-financiara si management financiar, evaluari de bunuri si audit financiar, servicii de salarizare si resurse umane.


contractul-de-conventie-civila-51.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Contractul de conventie civila

Contractele de conventii civile sunt o alternativa a contractelor de munca care se incheie in cazul unor activitati care au caracter ocazional, pur intamplator. In cazul in care activitatea profesionala este prestata cu regularitate este obligatoriu sa se intocmeasca contracte individuale de munca in functie de fiecare situatie in parte: cu norma intreaga sau partiala, pe perioada determinata sau nedeterminata. Persoanele fizice autorizate pot incheia contracte de conventii civile iar in mod exceptional si persoanele fizice neautorizate.

Particularitati ale contractelor de conventii civile:

  • nu exista rapoarte de subordonare, acesta fiind un risc destul de ridicat pentru intreprinzator deoarece beneficiarul venitului nu trebuie sa respecte conditiile de munca impuse de acesta;
  • beneficiarul venitului isi desfasoara activitatea unde doreste folosind baza sa materiala, cum ar fi locatia sau echipamentele de lucru. Riscurile specifice activitatii desfasurate sunt asumate de catre persoana care desfasoara activitatea;
  • beneficiarul venitului poate sa isi desfasoare activitatea pentru mai multi clienti;
  • flexibilitatea programului de munca – nu exista un program de munca dar nici nu sunt clauze referitoare la concediul de odihna sau incapacitatea temporara de munca;
  • conventia civila poate avea ca si obiect fie capacitatea intelectuala fie prestatia fizica a beneficiarului venitului.
In cazul incheierii unui contract de conventie civila cu o persoana fizica autorizata, intreprinzatorul trebuie sa isi indeplineasca obligatiile referitoare la declararea si plata acestor contracte fara a avea obligatii referitoare la retinerea la sursa a impozitului pe venit. Venitul obtinut in urma contractelor de conventii civile se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente iar persoana care inregistreaza aceste venituri are obligatia de a le declara si de a achita impozitul aferent acestora.

In cazul incheierii unui contract de conventie civila cu o persoana fizica neautorizata intreprinzatorul trebuie sa retina impozitul pe venit, veniturile obtinute in urma acestui contract facand parte din categoria “Alte venituri”. O caracteristica aparte a acestui contract consta in faptul ca se datoreaza CASS daca conventia civila este incheiata cu o persoana fizica care nu obtine venituri din urmatoarele categorii: salarii sau venituri asimilate salariilor, pensii, venituri rezultate din asocierea cu o persoana juridica, indemnizatii de somaj, pentru cresterea copilului sau de ajutor social, activitati independente sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura. In cazul in care se datoreaza CASS intreprinzatorul nu trebuie sa il retina, valoarea CASS urmand sa fie stabilita de catre organele fiscale prin decizia de impunere anuala. Aceste activitati nu trebuie sa aiba caracter de continuitate, in caz contrar persoana fizica avand obligatia de autorizare si  inregistrare fiscala.

Inainte de intocmirea unui contract de conventie civila este recomandat sa discutati cu persoana care va ofera servicii de contabilitate Cluj, adica contabilul dvs. sau sa optati pentru o discutie cu reprezentantul unui firme care ofera servicii externalizate contabilitate, pentru cele mai bune sfaturi in stabilirea exacta a clauzelor contractului.


rambursarea-tva-in-2016-52.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Rambursarea TVA in 2016

Rambursarea TVA, conform Codul Fiscal, inseamna restituirea sumei negative de taxa de la bugetul de stat. Acest mecanism permite mentinerea caracterului neutru al taxei asupra patrimoniului persoanei impozabile. Procedura este reglementata de O.M.E.F. nr. 1857/2007.
Rambursarea poate fi solicitata doar pentru operatiunile impozabile, nu si de catre persoanele impozabile scutite de plata TVA.
Pentru ca aceasta procedura sa poata fi initiata, contribuabilii trebuie sa depuna Decontul de TVA (Declaratia 300) la organul fiscal competent, prin posta sau direct la compartimentul cu atributii in gestionarea declaratiilor fiscale, dar si prin mijloace electronice, la termenele prevazute de Noul Cod fiscal.

Fiscul grupeaza deconturile de TVA, in vederea procesarii lor, in doua categorii, si anume:

  • Deconturi cu sume pozitive (cu TVA de plata);
  • Deconturi cu sume negative (cu optiune de rambursare sau fara optiune de rambursare, adica sumele vor fi reportate in decontul perioadei urmatoare).

PROCEDURA DE RAMBURSARE

Orice persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA, poate solicita rambursarea sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare. In acest sens, aceste persoane trebuie sa bifeze caseta corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare (formularul 300), decontul fiind si cerere de rambursare. De asemenea, ele pot cere reportarea soldului sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare.
Prevederile Ordinului ANAF nr. 3699/2015 se aplica incepand cu deconturile de TVA depuse dupa data de 1 ianuarie 2016. In schimb, deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare in curs de solutionare dupa data de 1 ianuarie vor fi rezolvate potrivit procedurii in vigoare la data depunerii lor.

GRADUL DE RISC FISCAL

In 2016, deconturile cu sume negative de TVA pentru care se solicita rambursarea TVA se vor solutiona in functie de gradul de risc fiscal al contribuabilului, cu inspectie fiscala ulterioara ori anterioara rambursarii.

Exista, in acest sens, trei situatii posibile:

  • in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic – prin emiterea Deciziei de rambursare a TVA, emisa de compartimentul de specialitate in termen de maximum 5 zile de la data depunerii decontului;
  • in cazul deconturilor de TVA, depuse de alti contribuabili decat marii contribuabili, contribuabilii mijlocii sau exportatorii, incadrate la risc fiscal mediu – cu analiza documentara;
  • in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare – cu inspectie fiscala anticipata.

CONTESTATIA FISCALA

Procedura de contestare a actelor administrative fiscale a fost si ea modificata de noul Cod fiscal. Mai precis, incepand din acest an, contribuabilii au la dispozitie 45 de zile, in loc de 30, pentru formularea contestatiei fiscale.

vanzarile-in-rate-53.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Vanzarile in rate

In ultima perioada vanzarile in rate sunt tot mai des intalnite. Aproape orice se vinde in rate: de la imobile, utilaje, masini, mobila, aparatura electrocasnica, etc. Exista o particularitate a acestor vanzari in ceea ce priveste TVA-ul si impozitul pe profit.

Conform legislatiei in vigoare data livrarii unui bun este data la care are loc transferul de proprietate, cu tot cu riscurile si avantajele aferente dreptului de proprietate. In cazul leasingului este diferit deoarece bunul ramane in proprietatea firmei de leasing pana in momentul in care acesta este achitat integral.

In cazul in care bunurile sunt vandute in rate se intocmeste un contract in care este evidentiat modul de plata a ratelor si faptul ca dreptul de proprietate este transferat cel mai tarziu in momentul achitarii ultimei rate. Noul proprietar gestioneaza bunul ca si cum acesta ar fi achitat integral, existand restrictii in ceea ce priveste posibilitatea de revanzare pana la achitarea integrala a acestuia.

TVA-ul este datorat administratiei financiare in momentul in care bunul este preluat de catre client iar TVA-ul se va colecta nu numai pentru ratele incasate, ci pentru intreaga valoare a bunului comercializat.

Venitul este de asemenea inregistrat integral in momentul in care bunul este trecut in posesia cumparatorului, astfel ca firma datoreaza impozitul pe profit integral bunului aferent si nu doar ratelor incasate.

Cu alte cuvinte in momentul in care are loc transferul bunurilor in posesia cumparatorului, vanzatorul avand un risc nesemnificativ aferent dreptului de proprietate, operatiunea este considerata ca fiind vanzare propriu-zisa generatoare de venit.

O solutie pentru a nu plati impozitul pe profit numai la momentul in care aveti incasata contravaloarea integrala a bunului este de a vinde bunul doar ca urmare a achitarii de avansuri, aceasta varianta nu este foarte agreata de viitorul proprietar intrucat acesta nu poate sa se bucure de utilizarea acestuia pe parcursul procesului de achizitie. In cazul avansurilor TVA-ul care se colecteaza este doar cel aferent facturilor de avans incasate.

Ziberline Consulting va ofera servicii de consultanta fiscala Cluj, pentru stabilirea corecta si la timp a tuturor taxelor si impozitelor datorate. Ca si manager va puteti orienta atentia spre dezvoltarea companiei pe baza unor date corecte si complete, oferite de angajatii nostri, scopul nostru fiind acela de a va oferi servicii contabilitate externalizate de incredere.


modificari-legislative-pentru-pfa-si-ii-54.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Modificari legislative pentru PFA si II

Anul 2017 aduce modificari legislative in ceea ce priveste activitatea PFA (Persoana Fizica Autorizata) si II (Intreprindere Individuala) referitoare la numarul de coduri CAEN inregistrate si numarul de angajati pe care ii pot avea.

Conform noilor modificari PFA vor putea sa aiba inregistrate maxim 5 clase de activitate si maxim 3 angajati cu contract individual de munca.

II vor putea sa aiba inregistrate maxim 10 clase de activitate si maxim 8 angajati cu contract individual de munca.

Desi persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale vor avea limitari in ceea ce priveste numarul de angajati, acestea vor putea sa incheie documente contractuale cu alte persoane fizice sau juridice pentru efectuarea activitatilor economice.

In prezent atat PFA cat si II nu sunt limitate in ceea ce priveste numarul de coduri CAEN si numarul de angajati iar cele care depasesc aceasta limita sunt obligate ca incepand cu data de 17 ianuarie, de cand intra in vigoare noua limitare, sa isi modifice mentiunile din Certificatul de Inregistrare. Persoanele juridice care sunt afectate de aceste modificari au la dispozitie 2 ani pentru a se conforma, astfel risca radierea din Oficiul Registrului Comertului.

Schimbarea mentiunilor este gratuita, iar in acest sens se depune o cerere la Oficiul Registrului Comertului. In acelasi timp persoana juridica poate opta si pentru schimbarea formei de organizare in cazul in care se considera ca aceste limitari ii pot afecta activitatea.

In cazul in care va aflati intr-un impas apelati cu incredere la companii care ofera consultanta privind organizarea societatii si servicii contabilitate Cluj pentru a lua intotdeauna cele mai bune decizii in ceea ce priveste firma dvs.


impozitarea-venitului-obtinut-din-vanzarea-unui-imobil-55.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Impozitarea venitului obtinut din vanzarea unui imobil

Piata imobiliara autohtona este intr-o continua dezvoltare, iar tranzactiile cu imobile sunt foarte adesea intalnite, poate si datorita simtului de proprietate dezvoltat al romanilor. Tinerii tind tot mai mult sa-si achizitioneze propriile locuinte in detrimentul inchirierii uneia, insa trendul se aplica si pentru antreprenori care prefera, daca situatia financiara le permite, achizitionarea propriului spatiu de birouri, necesar desfasurarii optime a activitatii.

Statul sustine vanzarea si achizitia de imobile si vine in sprijinul celor care vor dori sa-si achizitioneze un imobil prin reducerea sau chiar eliminarea impozitului datorat pentru veniturile obtinute din transferul dreptului de proprietate.

Daca pana acum se datora un impozit indiferent de valoarea tranzactiei, s-a introdus un plafon neimpozabil pentru toate transferurile a caror valoare nu depaseste 450.000 lei. Acest plafon neimpozabil este valabil atat pentru operatiunile care au ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor indiferent daca au teren aferent precum si a terenurilor  fara constructii.

Pentru transferurile dreptului de proprietate a caror valoare depaseste noul plafon neimpozabil, valoarea impozitului este de 3% si se va datora doar pentru valoarea care depaseste cei 450.000 lei.

De exemplu, daca are loc vanzarea unui apartament in valoare de 350.000 lei nu se datoreaza impozit aferent acestei tranzactii, valoarea tranzactiei fiind mai mica de 450.000 lei. In cazul vanzarii unui spatiu in valoare de 500.000 lei impozitul datorat va fi in valoare de 1.500 lei, acesta fiind calculat doar pentru diferenta de 50.000 lei care depaseste plafonul neimpozabil.

Contabilul dvs. sau firma cu care colaborati pentru servicii de contabilitate Cluj ii revine responsabilitatea calculului si declararii impozitului pe venit in cazul tranzactiei unui imobil.


avantajele-unei-societati-debutante-56.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Avantajele unei societati debutante

Piata economica este intr-o continua schimbare motiv pentru care si noile idei de afaceri sunt tot mai diversificate si indraznete. Tot mai multi angajati sau chiar tineri absolventi doresc sa isi dezvolte propria afacere, fiind stimulati si de diverse facilitati oferite de catre stat si/sau fonduri europene neramburasile. Acestea pot fi accesate de catre viitorii antrepenori in functie de specificul activitatii desfasurate.
Statul ofera diverse facilitati persoanelor care isi deschid pentru prima data o afacere, acestea fiind numite afaceri debutante, iar forma juridica este SRL-D (societate cu raspundere limitata debutanta). Initial, programul se adresa tinerilor cu varsta sub 35 de ani, insa acum programul se adreseaza tuturor persoanelor debutante in domeniul afacerilor. Pentru a putea fi incadrata in acest program, societate trebuie sa aiba cel putin 2 angajati, iar in ceea ce priveste forma legala, acestia trebuie sa fie angajati cu norma intreaga, pe perioada nedeterminata.

Principalele avantaje oferite persoanelor debutante in afaceri sunt:

  • Nu se percep taxe pentru inregistrarea societatii la Oficiul Registrului Comertului.
  • Posibilitatea accesarii unui fond nerambursabil de maxim 50% din valoarea proiectului. Suma maxima care poate fi acordata este de 10.000 euro.
  • Societatea este scutita de la plata contribuabililor de asigurari sociale, insa doar pentru maxim 4 angajati, care trebuie sa fie angajati pe perioada nedeterminata.
  • Statul garanteaza in proportie de maxim 80% pentru creditele solicitate de societate in scopul realizarii planului de afaceri. Suma maxima care poate fi garantata este de 80.000 euro.

Ziberline Consulting este o firma din Cluj-Napoca ce vine in sprijinul noilor intreprinzatori si ofera servicii de contabilitate in Cluj, dar si consultanta si asistenta juridica pentru infiintarea de noi societati. Ulterior, firma de contabilitate asigura si serviciile contabile complete necesare pe parcursul desfasurarii activitatii.


cum-se-compenseaza-orele-suplimentare-57.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Cum se compenseaza orele suplimentare?

Conform Codului Muncii orele prestate in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal prevazut in contractul individual de munca, sunt considerate ore suplimentare.

Legislatia in vigoare prevede faptul ca salariatii incadrati cu norma intreaga, respectiv 8 ore de munca pe zi, intr-o saptamana trebuie sa presteze 40 de ore de munca. Tinerii cu varsta pana la 18 ani pot fi incadrati doar cu 6 ore de munca pe zi, respectiv 30 de ore pe saptamana. In functie de domeniul de activitate al angajatorului se poate face si o repartitie inegala a timpul de munca, dar fara a depasi durata maxima de 40 de ore pe saptamana.

Munca prestata care adunata insumeaza mai mult decat orele mentionate mai sus, conform codului muncii art. 120 alin. (1), sunt considerate ore suplimentare. Tot art. 120 alin (2) precizeaza faptul ca munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor unui accident.

Art. 114 al Codului muncii stabileste ca durata maxima a timpului de munca intr-o saptamana nu poate depasi 48 de ore, inclusiv orele suplimentare. Exceptie de la aceasta regula se poate face cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana. Pentru anumite domenii de activitate sau profesii (cum ar fi constructiile), prin contractele colective de munca, se poate prelungii aceasta perioada de referinta, cu conditia sa nu depaseasca 6 luni calendaristice.

Tinerii cu varsta de pana la 18 ani si salariatii incadrati cu timp partial de lucru nu pot presta ore suplimentare, decat in cazurile de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor acestora, conform art. 124 si art. 105 alin (2) lit. c) din Codul Muncii.
Orele suplimentare se pot compensa prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendarstice dupa efectuarea acestora. Asadar salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Acestea fiind prevazute de catre art. 122 alin. (1) si (2) din Codul muncii.

Conform art. 123 din Codul muncii, in situatia in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in urmatoarele 6o de zile calendaristice, conform prevederilor articolului mentionat anterior, orele suplimentare vor fi platite prin adaugarea unui spor corespunzator cu durata acesteia la salariul cu care este incadrat. Sporul pentru orele suplimentare se negociaza in cadrul contractului colectiv de munca, sau dupa caz, al contractului individual de munca, dar nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Pentru mai multe detalii firma noastra de contabilitate Cluj Napoca iti sta la dispozitie.


tichete-de-vacanta-pentru-bugetari-oug-9-2017-58.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Tichete de vacanta pentru bugetari – OUG 9/2017

Un nou proiect propune acordarea de tichete de vacanta bugetarilor, la nivelul unui salariu minim brut garantat in plata. Persoanele care lucreaza la stat nu beneficiaza de anumite indemnizatii si suplimente la salariu, insa acestea vor putea primi prime si vouchere de vacanta incepand din luna iulie a acestui an, potrivit OUG 9/2017. In momentul de fata, doar angajatii din mediul privat pot beneficia de aceste tichete.
In ordonanta se arata si ca, nici in perioada 1 martie – 31 decembrie 2017, personalul din cadrul insitutiilor si autoritatilor publice nu poate primi premii. De asemenea, actul mai prevede ca bugetarilor nu li se acorda, pentru aceeasi perioada, nici tichete de masa, cu exceptia celor din institutiile finantate integral din venituri proprii. Nici tichete cadou nu vor fi acordate pana la finalul acestui an, indiferent de care autoritati ori insitutii publice vorbim. Totodata, in acelasi proiect  se mentioneaza ca performanta profesionala va fi stimulata prin premii lunare de 5% din cheltuielile cu salariile.
Bugetarii vor primi un voucher de vacanta in valoare de 1.450 de lei incepand cu luna iulie a acestui an, iar potrivit reprezentantilor de pe piata, cu aceasta suma poate fi cumparat un sejur complet pe litoralul romanesc, in statiunile balneo, in Delta Dunarii sau in statiunile montane.
Sejururile in Romania cumparate anul trecut cu vouchere de vacanta au totalizat aproximativ 10 milioane de euro, o suma de aproape patru ori mai mare fata de 2015 si de sase ori mai mare fata de 2014. Pentru acest an, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) estimeaza o crestere de 38 de ori a sumei, daca vor fi acordate vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei pentru fiecare bugetar.
Pentru modificari fiscale de orice fel este important sa apelati la o firma specializata, ce ofera servicii de contabilitate Cluj, astfel incat sa fiti mereu la curent cu cele mai recente modificari din domeniul economico-financiar.


factura-proforma-statutul-ei-in-contabilitate-59.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Factura Proforma – statutul ei in contabilitate

Factura proforma nu este un document reglementat de legislatia fiscala sau contabila, dar este foarte des utilizata in tranzactiile comerciale. Exista anumite societati care decid utilizarea proformelor ca instiintari de plata in avans pentru clientii carora le furnizeaza servicii sau le vand bunuri.

Factura proforma contine exact aceleasi elemente ca si factura fiscala, si anume: denumirea, datele de identificare fiscala si de plata ale vanzatorului/furnizorului si ale cumparatorului, data, denumirea produselor/serviciilor livrate/prestate, data scadenta, cantitatea si valoarea. Factura proforma in sine nu genereaza obligatii de plata pentru cumparator. Obligatiile de plata sunt datorate si calculate conform contractului incheiat intre cele doua parti. Daca factura proforma contine elemente care nu sunt mentionate in contract, anexe sau acte aditionale ale acestuia, cumparatorul nu are nicio obligatie suplimentara fata de furnizor.

Desi factura proforma nu reprezinta un document justifcativ pentru inregistrarea in contabilitate, aceasta poate furniza informatii utile contabilului in vederea planificarii cash flow-ului sau a realizarii estimarilor. De asemenea valoarea unei facturi proforme se poate folosi pentru crearea si inregistrarea in contabilitate a Notelor de receptie pentru bunurile primite in gestiune, dar doar in baza Avizului de expeditie cantitativ.

Factura proforma poate fi folosita pentru prezentarea produselor sau serviciilor oferita, fiind astfel ca o invitatie la cumparare. De asemenea proforma mai poate fi folosita in cazul unei instiintari de plata in avans pentru clientii carora urmeaza a li se vinde un bun/serviciu, dar cu care inca nu s-a semnat un contract, insa se doreste incasarea unui avans din valoarea produselor.

De multe ori factura proforma se trimite catre cumparator pentru a ii comunica pretul, detaliile produselor si detaliile necesare achitarii contravalorii acestora. De asemenea factura proforma poate fi folosita pe parcursul derularii unei colaborari. In acest caz factura proforma se emite ca o instiintare de plata cu data scadenta prevazuta in contract, astfel se poate evita emiterea facturilor fiscale, colectarea TVA-ului sau anumite costuri aditionale, in situatiile in care exista clienti rau platnici.

Proformele mai pot fi emise si in situatiile in care importatorul trebuie sa obtina licenta de import; in cazul in care este solicitata din partea bancii pentru perfectarea unui credit documentar sau in cazul in care trebuie indicata valoarea accizelor ce urmeaza a fi platite de catre cumparator in cazul produselor energetice livrate din antrepozite fiscale.

Ziberline este firma de contabilitate Cluj Napoca, formata din economisti cu experienta in activitatea financiar-contabila si management, dedicati meseriei lor si orientati spre succesul clientilor.


concedii-medicale-si-indemnizatii-de-asigurari-sociale-de-sanatate-pentru-pfa-uri-60.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate pentru PFA-uri

Persoanele fizice autorizate (PFA) care desfasoara activitati independente beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate doar daca s-au asigurat in acest sistem.

Persoanele care realizeaza venituri din activitati independente nu au obligatia de a se asigura in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii insa, daca doresc sa beneficieze de concedii medicale, persoanele care realizeaza astfel de venituri sunt obligate sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.

Beneficiarul veniturilor din activitati independente se poate asigura facultativ pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale, in baza Declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii si poate solicita oricand retragerea declaratiei.

Concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate la care au dreptul persoanele fizice autorizate asigurate sunt:
-concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
-concedii medicale si indemnizatii pentru accidente de munca sau boli profesionale;
-concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
-concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav.

Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii este de 0,85% si se aplica asupra veniturilor supuse impozitului pe venit respectiv asupra veniturilor din deciziile de impunere estimative/anuale eliberate de unitatile fiscale teritoriale si se achita la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Pentru mai multe detalii cu privire la servicii de contabilitate, evaluari de bunuri si audit financiar sau pentru servicii de expertiza contabila, este important sa apelati la o firma de contabilitate specializata, care sa va ofere cele mai bune sfaturi.


scutire-de-tva-pentru-cotizatiile-platite-organizatiilor-profesionale-61.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Scutire de TVA pentru cotizatiile platite organizatiilor profesionale

Codul fiscal si normele metodologice prevad ca sunt scutite de TVA fara drept de deducere prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statului, de organizatii fara scop patrimonial care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filnatropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, in conditiile in care acesta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta.

 In acest sens:
a) cuantumul cotizatiilor este stabilit de organul de conducere abilitat, conform statutului propriu al organizatiilor fara scop patrimonial;
b) activitatile desfasurate in favoarea membrilor in contul cotizatiilor incasate in baza art. 21 alin. (1) lit. a) din Legea camerelor de comert din Romania nr. 335/2007, cu modificarile şi completarile ulterioare, de catre camerele de comert, sunt scutite de taxa.

Astfel, scutirea de TVA se aplica pentru prestarile de servicii si/sau livrarile de bunuri furnizate membrilor in interesul lor colectiv, in schimbul unei cotizatii fixate conform statutului, de organizatii fara scop lucrativ care au obiective de natura politica, sindicala, religioasa, patriotica, filozofica, filantropica, patronala, profesionala sau civica, precum si obiective de reprezentare a intereselor membrilor lor, doar in situatia in care aceasta scutire nu provoaca distorsiuni de concurenta.

Pentru mai multe detalii cu privire la servicii de contabilitate, evaluari de bunuri si audit financiar sau pentru servicii de expertiza contabila, este important sa apelati la o firma de contabilitate specializata, care sa va ofere cele mai bune sfaturi.


care-sunt-cheltuielile-deductibile-pentru-pfa-in-2017-62.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Care sunt cheltuielile deductibile pentru PFA in 2017

Conform Codului Fiscal şi a normelor metodologice de aplicare, cheltuielile efectuate de o persoană fizică autorizată pot fi deduse dacă îndeplinesc o serie de condiţii. Asadar ne-am gandit ca va este de folos sa stiti care sunt acestea:
  1. Cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente si justificate prin documente, respectiv: bonul fiscal insotit sau nu de factura, chitanta si factura, borderou de achizitii sau contract de vanzare-cumparare pentru mijloace fixe sau nota de receptie si constatare, iar dupa caz si dispozitia de plata catre casierie.
  2. Cheltuielile trebuie sa fie cuprinse in exercitiul financiar al anului in cursul caruia au fost efectuate.
  3. Trebuie sa reprezinte cheltuieli cu salarii sau cele asimilate salariilor, asa cum sunt definite in cap. III din Codul Fiscal.
  4. Trebuie sa respecte regulile prevazute la art. 25 din Codul Fiscal, privind amortizarea.
  5. Trebuie sa respecte regulile privind deducerea cheltuielilor care reprezinta investitii in mijloace fixe, in cazul cabinetelor medicale.
  6. Trebuie sa reprezinte cheltuieli cu prime de asigurare efectuate pentru:
    1. active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
    2. active care folosesc drept garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
    3. bunuri folosite in cadrul unor contracte de inchiriere sau leasing, potrivit clauzelor contractuale;
    4. asigurare de risc profesional.
  7. Cheltuielilte trebuie sa fie efectuate pentru salariati pe perioada detasarii sau a unei delegatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interes de serviciu, ele reprezentand indemnizatiile platite acestora, cheltuieli de transport si cazare.
  8. Cheltuielile trebuie sa fie efectuate pe perioada deplasarii contribuabilului care isi desfasoara activitatea individual si/sau intr-o forma de asociere, in tara sau in strainatate, in scopul desfasurarii activitatii, ele reprezentand cheltuieli de cazare si transport.
  9. Trebuie sa reprezinte contributii profesionale obligatorii datorate, conform legii, organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii.
  10. Trebuie sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare.
  11. In situatia activelor neamortizate, cheltuielile sunt deductibile la momentul instrainarii si reprezinta pretul de cumparare sau valoarea stabilita prin expertiza tehnica la data dobandirii, dupa caz.
Ziberline Consulting va ofera servicii de contabilitate in Cluj, consultanta si asistenta in domeniul economico-financiar. Apelati cu incredere la serviciile noastre, iar grija evidentei contabile nu va mai fi o problema.

cheltuieli-deductibile-si-cheltuieli-nedeductibile-pfa-63.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Cheltuieli deductibile si cheltuieli nedeductibile PFA

In articolul anterior v-am prezentat care sunt conditiile pentru a fi deduse cheltuielile efectuate de care o persoana fizica autorizata. In acest articol ne-am gandit sa va prezentam in detaliu care sunt cheltuielile deductibile si care sunt cele nedeductibile, pentru a putea sti mai bine in care categorie va incadrati.

Pentru a putea fi determinat venitul net din activitati independente impuse in sistem real cheltuielile se impart in 3 categorii:
1. Cheltuieli integral deductibile;
2. Cheltuilei deductibile limitat;
3. Cheltuieli nedeductibile.

Cheltuielile integral deductibile sunt:

  • cheltuielile cu transportul de bunuri si de persoane;
  • cheltuielile cu energia si apa, cheltuielile postale si taxele de telecomunicatii;
  • cheltuielile cu comisioanele, cu alte servicii bancare, dobanzile aferente creditelor bancare;
  • cheltuielile cu impozitele si taxele, altele decat impozitul pe venit;
  • cheltuielile cu achizitonarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar si marfuri;
  • cheltuielile cu lucrarile executate  si serviciile prestate de terti;
  • cheltuiala cu chiria spatiului in care se desfasoara activitatea, cea aferenta utilajelor si altor instalatii utilizate in desfasurarea activitatii, in baza unui contract de inchiriere;
  • cheltuielile reprezentand chiria sau rata de leasing in cazul leasingului operational, respectiv cheltuielile cu amortizarea si dobanzile in cazul leasingului financiar;
  • cheltuielile pentru pregatirea profesionala si perfectionarea contribuabilului si a salariatilor acestuia, pentru participarea la congrese si alte intruniri cu caracter profesional;
  • cheltuielile cu functionarea si intretinerea aferente bunurilor imobile care fac obiectul unui contract de comodat, potrivit intelegerii din contract, pentru partea aferenta utilizarii in scopul afacerii;
  • cheltuielile pentru intretinerea si functionarea spatiilor folosite pentru desfasurarea afacerilor, chiar daca documentele sunt emise pe numele proprietarului si nu pe numele contribuabilului;
  • cheltuieli pentru reclama si publicitate;
  • valoarea ramasa neamorizata a bunurilor si drepturilor amortizabile in strainate, determinata prin deducerea din pretul de cumparare a amortizarii incluse pe costuri in cursul exploatarii si limitata la nivelul venitului realizat din in strainare.
Cheltuielile deductibile limitat sunt:
  • cheltuielile reprezentand tichetele de masa acordate de angajatori si cheltuielile reprezentand voucherele de vacanta acordate de angajatori, conform legii;
  • contributiile la fonduri de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006 si primele de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, platite in scopul personal al contribuabilului, in limita echivalentului a 400 euro anual;
  • cheltuielile de protocol si cele sociale, cheltuielile de sponsorizare, mecenat, precum si pentru acordarea de burse private, in limitele stabilite de lege;
  • cheltuielile pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca, potrivit legii;
  • cheltuielile reprezentand contributii profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, in limita de 5% din venitul brut realizat;
  • cheltuielile reprezentand contributii obligatorii datorate pentru salariati, inclusiv cele pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale, potrivit legii;
  • cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de contribuabil sau membru asociat sunt deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane.
Cheltuielile nedeductibile sunt:
  • impozitul pe venit datorat potrivit prezentului titlu, inclusiv impozitul pe venitul realizat in strainatate si cheltuielile corespunzatoare veniturilor neimpozabile ale caror surse se afla pe teritoriul Romaniei sau in strainatate;
  • cheltuielile cu primele de asigurare, altele decat cele prevazute la cheltuieli deductibile si cele efectuate pentru persoanele care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor;
  • donatii de orice fel;
  • dobanzile sau majorarile de intarziere, amenzile, sumele sau valoarea bunurilor  confiscate ca urmare a incalcarii dispozitiilor legale in vigoare si penalitatile, datorate autoritatilor romane sau straine, potrivit prevederilor legale, cu exceptia celor platite, coform clauzelor din contractele comerciale incheiate cu aceste autoritati;
  • cheltuielile privind bunurile constatate lipsa din gestiune sau degradate si neimputabile, daca inventarul nu este acoperit de o polita de asigurare;
  • sumele sau bunurile utilizate de contribuabil pentru uzul personal sau la familiei sale.
Speram ca aceste informatii va sunt utile si de folos, noi suntem firma de contabilitate Cluj Napoca si va stam la dispozitie cu o gama variata de servicii profesionale de contabilitate si servicii de management financiar.

inventarierea-eficienta-a-stocurilor-64.jpg

februarie 12, 2020 Noutati0

Inventarierea eficienta a stocurilor

Inventarierea stocurilor poate fi o activitate destul de solicitanta, in special daca este vorba despre o firma cu un numar mare de produse de diferite sortimente. In consecinta, acestea sunt destul de greu de numarat si de identificat, asadar realizarea unui inventar corect si complet este o activitate careia trebuie alocat timp si personal pregatit.

Ne-am gandit ca v-ar fi de folos sa va prezentam cateva idei de a face inventarul intr-un mod cat mai rapid si mai usor posibil.

Implementarea unei proceduri scrise de inventariere care sa fie cunoscuta de catre toti angajatii, este una dintre metodele care ar putea simplifica si eficientiza activitatea. Aceasta procedura trebuie sa fie simpla, accesibila pentru angajati si adaptata la obiectul de activitate al societatii dumneavoastra.

Optarea pentru un soft de inventariere este o alegere care v-ar putea economisi timp. Puteti achizitiona un aparat care sa culeaga direct informatia si evidenta produselor, care vor fi transmise automat in baza de date. In loc sa culegeti datele pe hartie iar apoi sa le introduceti in aplicatie, utilizarea acestui aparat poate face inregistrarea direct, in acest fel economisiti timp si hartie, iar probabilitatea unei erori de operare scade considerent.

Este indicat ca personalul care se ocupa de efectuarea inventarului sa cunoasca foarte bine toate produsele din stoc, pentru a le putea identifica mai usor si pentru a evita riscul de a confunda sortimentele. Va recomandam sa lucrati cu coduri de produse pe care le puteti incarca in aplicatia utilizata, in acest fel realizarea inventarului se va face mai rapid si mai eficient.

La momentul efectuarii inventarului este foarte important ca  stocurile sa fie actualizate in timp real. Puteti opta pentru un soft care sa va arate stocul in timp real, in acest fel puteti identifica mai usor tranzactiile si puteti identifica mai usor greselile, in cazul in care exista.

Greselile de operare pot aparea in orice moment, deoarece sunt un lucru inevitabil in orice domeniu. Asadar va recomandam sa fiti atenti si sa va asigurati ca eventualele erori sa poata fi corectate cat mai usor posibil.

Pentru a evita greselile ati putea alege o comisie care sa verifice inventarul si sa valideze rezultatul celui initial. In cazul in care se constata diferente intre cele doua, la una dintre categoriile de produse, comisia poate renumara produsele pentru a stabili cu exactitate care este numarul existent real.

Pentru a putea imbunatati si eficientiza pe viitor activitatea de inventariere, puteti compara evolutia actuala cu cea precedenta, astfel veti observa ce probleme au fost rezolvate mai rapid si daca au aparut situatii noi.

Daca sunteti in cautarea unui partener de incredere, serios si cu experienta, noi va stam la dispozitie cu servicii de audit financiar Cluj.


Contact

SEDIU : Str. Cetatii, Nr.331A, Et. 1, Ap 8 Loc. Floresti, Jud: Cluj COD:407280


0743-144.011 | 0364-153.193


office@ziberline.ro

Politica Cookie
Politica de confidentialitate

Site realizat de Global Marketing IT

Partener Business Tot ce iubesc

Certificat de apreciere pentru Calitatea Serviciilor Oferite

Copyright Ziberline @ 2020. All rights reserved.